Onderhoudstips wasmachine

U wilt natuurlijk lang genieten van uw wasmachine. Hoe zorgt u daarvoor? Uw wasmachine met regelmaat onderhouden voorkomt de meeste problemen.

Gemiddeld gaat een wasmachine ca. 2500 wasbeurten mee. Dit betekent als je 1 was per dag draait dat het apparaat ongeveer 8 jaar meegaat. Helaas gaan sommige wasmachines eerder stuk. Vaak komt dit omdat de machine niet wordt onderhouden.

Als u onderstaande tips goed opvolgt heeft u langer plezier van uw machine.

Verwijder losse voorwerpen

Losse voorwerpen kunnen in de pomp van de wasmachine belanden.

  • Controleer het rubberen in de deuropening op achtergebleven voorwerpen
  • Check zakken van kleding op voorwerpen
  • Gebruik een waszakje voor beugelbeha’s

​Houd uw zeepbak schoon

Het kan voor komen dat niet alle wasmiddel / wasverzachter goed weggespoeld wordt uit de wasmiddellade en er zeepresten achterblijven. Er kunnen bacteriën of verstoppingen ontstaan. Hierdoor kan uw machine gaan lekken en de achtergebleven zeep kan uw was vervuilen.Reinig regelmatig de lade en de ruimte eromheen. Verwijder de lade volledig en controleer ook de ruimte waar hij uitkomt

Was regelmatig op hoge temperaturen

Doordat we tegenwoordig wassen op lage temperaturen en met minder water blijven er makkelijker zeepresten en vuil achter. De bacteriën (vetluis) die hierdoor ontstaan, veroorzaken onfrisse geurtjes en grijzige vlekken op uw wasgoed. Zelfs als er te veel of te weinig wasmiddel wordt gebruikt kunnen er zeepresten en vuil achterblijven.

  • Doseer wasmiddel conform het advies op de verpakking
  • Laat de deur openstaan om de trommel te laten drogen na een wasbeurt
  • Draai 1 à 2 keer per maand een was op 60°C om de bacteriën te bestrijden
  • Als de was stinkt, was dan een keer op 90°C (liefst zonder wasgoed met poeder met bleekmiddel)
  • Spoel extra bij een wasbeurt. Dit spoelt vuil- en wasmiddelresten weg

En vergeet niet om de wasmiddellade af en toe te reinigen.

Maak de zeefjes en pluizenfilter schoon

In het filter blijven diverse resten achter als pluizen,losse voorwerpen en stof. Ook het zeefje in de watertoevoer moet regelmatig gereinigd worden. Zo voorkomt u dat resten de pomp blokkeren of de afvoer verstoppen.

Het zeefje vindt u bij de waterslang aansluiting op de kraan. Een 2e zeefje kan zich de aansluiting op de wasmachine bevinden. Ondervindt u problemen met de watertoevoer, controleer dan de zeef(jes).

Het pluizenfilter vindt u achter een klepje onderaan aan de voorkant van uw wasmachine. Het is verstandig om een bakje onder het klepje te zetten voor opvang van het water. Draai het pluizenfilter gedeeltelijk los zo kunt u het nog dicht draaien mocht de opvangbak vol raken.

Als al het water uit de machine is, kan het filter helemaal verwijderd worden. Reinig het filter en check of de pomp goed draait. Indien nodig maak dan ook de pomp en ruimte er omheen schoon.

Ontkalk regelmatig uw machine

Ontkalk regelmatig uw machine als u in een kalkrijk gebied woont. Hierdoor voorkomt u verstopping en verharding van slangen waardoor uw wasmachine kan gaan lekken.

Roestvlekken in de trommel?

Heeft u roestvlekken in de trommel? Dan kunt u uw trommel reinigen speciaal middel voor RVS (chloorvrij). Reinig uw trommel met een zachte spons of doek met een speciaal middel voor RVS (chloorvrij). Na het reinigen moet u een kort programma draaien.

Maak reparatie-afspraak

  • De Smid Reparatie is geautoriseerd om bijna alle grote witgoed merken te repareren (met bijbehorende garantievoorwaarden)
  • Geen garantie meer op uw apparaat? Wij zijn dé specialist op het gebied van reparatie van diverse apparaten.
Reparatie-afspraak
Of bel 0412 - 693 693
Maak reparatie-afspraak